Biljard

Välkomna till våran biljardhall som är relativt ny. Vi har för tillfället 5 bord  9 fots bord. Här har ni möjlighet att spela i en lugn och avslappnad miljö men även spela under helger där det är mer intensivt. Vi har en ljudanläggning i hallen och det spelas lugn musik.

Spelregler

Vit boll (egen boll - egon) "förlöper" i hålet

Att stöta innan alla bollar har slutat röra sig. ”Hoppstöt” genom att svepa med kölädret under vit, dvs när egen boll hoppar till pga en ”kix” (en oren kontakt mellan köläder och vit, lädret glider av bollen). Gäller ej vid giltig hoppstöt om man höjer upp kön och stöter igenom vit. Används mest av tävlingsspelare och normalt sett med en speciell kö avsedd att hoppa med. Vit flyger av bordet. Dubbelstöt, dvs att köspetsen träffar egen boll mer än en gång. Svårt att bedöma, men generellt gäller att du kan ej stöta framåt mot en boll som ligger kloss med vit utan att göra en dubbelstöt. Det är i och för sig möjligt genom att höja upp kön och stöta neråt igenom, men det är ändå av mycket hög svårighetsgrad – inget för den glade amatören. Att stöta utan att minst en fot har kontakt med marken. ”Touche” – att med kö, klädesplagg eller någon kroppsdel röra vid biljardbollarna. Att inte spela egen boll eller nummerboll i vall efter träff, dvs om inte någon boll går i hål. ”Skjutstöt” – att köspetsen, kölädret, är i kontakt med egen boll längre än tillåtet. En skjutstöt är en fösning av vit boll.

8-ball

Samtliga bollar läggs upp i kakan ”press” med varandra så gott det går. Kakan placeras med främsta bollen ovanpå huvudpricken som är märkt på bordet. Om tekning har hållits (i regel endast vid tävlings-/matchspel) spränger spelaren som vunnit tekningen, såvida inte spelarna kommit överens om vem som öppningsspränger. Därefter spränger vinnaren av varje upplägg, spelomgång, om inte vinnaren låter motståndaren spränga.

Går boll i sprängningen får den som sprängde fortsätta. Därefter ska denne försöka, på ”dessäng” (annonsering av boll och håll), sänka en låg – eller en hög nummerboll, ”halv” eller ”hel”, vilket avgör vilken serie man i fortsättningen ska inrikta sig på och försöka sänka samtliga utav. När alla ens ”halva” eller ”hela” har sänkts ska den svarta 8:an sänkas på dessäng. Om detta uppnås är det vinst av omgången. Om 8:an går i och vit förlöper är det direkt förlust av upplägg, det samma gäller om 8:an sänks för tidigt. Inkorrekt sänkt boll ligger kvar. I övrigt gäller att ifall man får boll i hand efter sprängning är det endast inom ”kvarterslinjen” och man får endast försöka sänka en boll utanför.

14-1

Spelas med samtliga bollar. Ett dessängspel där alla bollar är värda en poäng var. Kakan läggs upp som i 8-ball men öppningsstöten är annorlunda. I regel ”safe-öppnar” man genom att spela tunt med medskruv på kakans yttersta hörnkantboll för att dels, 1. få två bollar plus vit i vall (vilket är ett krav), samt 2. lämna så få lägen som möjligt till din motspelare eftersom denne annars kan göra en hög serie. Den som öppnar har sällan till aldrig fördel av att göra det och därför är det viktigt att vinna teckningen som i regel avgör vem som öppnar, såvida inte något självmant öppnar. Innan man lägger upp för nytt parti i 14-1 sparas alltid den sista bollen, ”sprängbollen”, för att kunna fortsätta sin serie och därför är det viktigt att ens ”spelmönster”, dvs i vilken ordning man plockar av bollarna, är bra så att man landar med en vinkel på sprängbollen för att kunna öppna kakan återigen och fortsätta sin serie.

9-ball

Till att börja med läggs endast nio bollar upp i kakan, press, format rad efter rad på följande sätt: en boll, två bollar, tre bollar, två bollar, en boll. 9:an läggs i mitten, dvs i tredje raden, och 1:an läggs längst fram. Kakan placeras med 1:an ovanpå huvudpricken som är märkt på bordet. Därefter spränger en av spelarna. 9-ball spelas i rotation, dvs man sänker boll efter boll (först 1:an, sedan 2:an, osv) framtill att någon sänker 9:an, vinstbollen, antingen som sista boll eller genom en ”kombinationsstöt” t.ex. genom att spela 1:an på 9:an. Man vinner också ifall 9:an sänks i sprängningen, eller genom en ”caromstöt”, dvs genom att vit träffar avsedd boll, men att vit sedan träffar och sänker 9:an i samma stöt.

Företag / Föreningar

Bokat i slutet sällskap. Välkommen att boka in några roliga timmars kvällsaktivitet i vår fina biljardhall. Ett enkelt och trevligt sätt att umgås i lugn och ro. Ni förfogar fritt över lokalen. Ni kan låsa dörrarna och spela i slutet sällskap. Går bra att medtaga eget godis/mat och dryck. Borden låses upp och ni har fri tillgång till de fem borden. Går bra att spela egen musik på stereoanläggningen. Lokalen är inredd med soffor och bord där ni kan sitta och umgås under spelets gång. Biljard är en lugn och avslappnande aktivitet som i princip alla kan utföra. Vi har också ett konferensrum som kan bokas i samband med ert besök.

Klubbar

Då våra biljardhall är nyöppnad för säsongen finns tyvärr inga klubbar ännu. Vi hoppas på ett ökat intresse och att någon vill dra igång ett föreningsliv.

Ni är välkomna att höra av er om ni är intresserade av att bilda en förening.

Våra aktiviteter

Eftersom som att intresset har ökats på senaste 
har vi funderingar på att ha spelkvällar.

Har du någon rolig ide på gruppaktiviteter/ klubbkvällar (som du kanske själv vill hjälpa till med) hör gärna av dig.

Håll på fliken nyheter där hittar ni bland annat information om tävlingar och ny utrustning